måndag 4 mars 2013

Dubbelmoral inom surrogatmödraskaps-resonemang

Jag förstår inte logiken bakom att tillåta surrogatmödraskap och att förbjuda sexarbetare (prostituerade). Det torde vara ett mycket större emotionellt trauma att bära på ett barn i magen i nio månader för att sedan lämna bort det, än att ha sex emot betalning. Det finns de som menar att personer som säljer sex lider emotionella men, men var finns dessa personer i denna debatt? Surrogatmödraskap handlar om en mycket långvarig och intim emotionell och fysisk koppling till ett barn, men även om att graviditet innebär risker för kvinnans hälsa och liv.

I ena fallet så råder kontakt hud emot hud och det hela varar i tio minuter. I det andra fallet så växer en varelse inuti kvinnan under nio månader.  För mig är det uppenbart att det första måste ses som försumbart i jämföresle med det andra.

Logiken gör tydligen laborinter inom etikens område. Godtycke råder. Kan detta bero på att det finns politiker som har en kristen kultur i baggaget där sex anses som något orent och något att skämmas för, och därför ser ned på personer som säljer sex? Har den kulturella belastningen gjort att de inte längre kan se neutralt på hur de stiftar lagar?

Kan surrogatmödraskap framtvingas genom tvång? Direkt tvång kanske kan ske genom att kvinnor hamnar i situationer där någon i deras omgivning tvingar dem till det för att få in pengar. Indirekt tvång kan ske genom att de helt enkelt inte finner ett annat sätt att försörja sig. Indirekt tvång kan också ske ifall endast nära familjemedlemmar tillåts vara surrogatmödrar, då kan det sociala trycket bli enormt stort att tillfredställa en annan familjemedlem som inte klarar av att få barn. Vem vill neka sitt syskon till att ha barn? Hur blir det med fall då en broder har en fru som inte har en fungerande livmoder? Skall hans syster då bära på ett barn som är baserat på generna från hennes bror och hans fru, dvs ett barn som är hennes brors?


Ovanstående inlägg är en reaktion på bland annat följande artiklar:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/surrogatfodda-barn-mar-inte-samre-an-andra_7960716.svd
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/tillat-surrogatmodrar-i-sverige_7953418.svd
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kvinnors-kroppar-ar-inte-bara-en-behallare_7956336.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16327036.ab
http://www.expressen.se/ledare/att-hjalpa-storken-pa-traven/
http://www.expressen.se/kvp/ledare/ledare-ett-valfritt-foraldraskap/
http://www.svt.se/agenda/sjostedt-kvinnans-kropp-blir-handelsvara
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/tillat-surrogatmammor-i-sverige
http://www.dn.se/nyheter/sverige/rfsl-positiv-till-surrogatmoderskap